Voorlichting over cybercrime met live-demonstraties

10 april 2024 | Kulturhus de Breehoek

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Bijna iedereen is actief op internet. Dus ook criminelen. De standaard-crimineel is niet meer de huisinbreker, gewapend met een koevoet. Maar een handige hacker, die met slimme trucjes geld afhandig maakt van de internetgebruiker. Om alert te worden op deze professionele criminelen, is er op woensdag 10 april een voorlichtingsmiddag en – avond in De Breehoek.

Bezoekers van de middag en avond over cybercrime krijgen tips van betrouwbare professionals. Zoals ethisch hackers en cyberagenten van de politie. Zie hoe een hacker te werk gaat. En een live-demonstratie phishing. Ook krijgen aanwezigen veel tips.

Middag voor de jeugd

Ook kinderen zijn digitaal kwetsbaar. Leer ze zichzelf te beschermen in de online wereld. Daarom is voor de jeugd op 10 april een middagprogramma.

15.00-16.00 uur: Hackshield voor de doelgroep 8-12 jaar. Leer hoe hackers werken. En waar het online gevaar zit. Ga thuis verder met de gratis lessen van Hackshield.

16.30-17.30 uur: Programma voor jongeren van 13+. Wat is het verschil tussen black hacking en ethisch hacken? Wat doe je als je hacker of defender bent bij een bedrijf? En er komen interessante dilemma’s langs.

Demonstraties over phishing en hacken

Het avondprogramma voor inwoners en ondernemers begint om 19.30 uur. Inloop met een drankje vanaf 19.15 uur.

De politie geeft een presentatie en vertelt over het belang van het doen van aangifte. Online oplichting kan iedereen overkomen, schaamte is zeker niet nodig. En wat kan men doen om geen slachtoffer te worden.

Mats Dekker van Matsiemaal geeft een phishingdemo. Dit is een live-demonstratie van hoe een hacker inbreekt. Kijk mee en leer phishing te herkennen. En wat er tegen te doen is, zoals tips over linkjes en wachtwoorden.

Daarna geeft het RedTeam Cyber security een hackdemo. Zie de stappen die een hacker neemt. In heel korte tijd. En wat te doen als u wordt gehackt? Met tips over gebruik van gratis (openbaar) wifi. En wat kan je online delen of juist niet.

Gratis en aanmelden niet nodig

De informatiebijeenkomst op 10 april over cybercrime is een initiatief van gemeente Scherpenzeel. Zowel het middag- als avondprogramma zijn gratis te bezoeken. Aanmelden is niet nodig. Locatie is De Breehoek in Scherpenzeel.